BAHAN-BAHAN
1. ½ kg
daging pinang
2. 6 biji
bawang merah - dikisar
3. 2 labu
bawang putih - dikisar
4. 4 inci
halia - dikisar
5. 4 inci
lengkuas - dikisar
6. 2 inci
kunyit hidup - dikisar
7. 4
batang serai - dikisar
8. 1
genggam cili padi – dikisar (bagi yang sukakan kepedasan)
9. Rempah
4 sekawan Mak Siti
10.Rempah
Rendang Mak siti
11. 3
cawan santan
12. Asam
jawa
13. Garam
14. Gula
15. Daun
kunyit
16. kerisik
Mak siti
CARA MEMASAK
1. Panaskan
minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan dikisar sehingga wangi. Kemudian
masukkan rempah rendang mak siti. Tumis sehingga pecah minyak.
2. Masukkan
daging dan gaul rata . Kemudian, masukkan santan untuk empukkan
daging tadi.
3. Biarkan beberapa minit dan masukkan pula keisik. Gaul sebati.
4. Kemudian masukkan garam, gula dan Air Asam Jawa secukup rasa. Masak
sehingga kuah kering dan daging empuk. Untuk lebih menarik, boleh taburkan daun
kunyit yang dihiris halus sebelum ditutup api.
No comments:
Post a Comment