BAHAN-BAHAN
1. 2 Biji Bawang Besar Dihiris
2. 3 Ulas Bawang Putih Dihiris
3. 2 Batang Lada besar Dihiris
4. 3 Batang Lada cili dihiris (Jika suka Pedas)
5. 1 sudu Serbuk Halia Mak Siti
6. 2 sudu Serbuk kunyit Mak Siti
7. Garam
8. 3 sudu Rempah Kicap Mak Siti yang telah dibancuh
9. ikan (jenis ikan ikut cita rasa anda)
10.Asam Jawa/ Asam Keping Jenama Mak Siti
CARA MEMASAK
1. Bersihkan ikan. Kemudian taburkan serbuk kunyit Mak Siti dan sedikit garam.
2, Goreng sehingga kekuningan
3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang
besar, bawang putih, lada besar dan lada cili.
4. Kemudian taburkan 1 sudu serbuk halia dan
gaul sehingga sebati
5. Bancuh Rempah Kicap Mak Siti Bersama Air dan
masukkan kedalam kuali tadi.
6. Masukan sedikit air asam jawa / asam keping ke dalam
masakan untuk lebih sedap dan rasa.
7. Boleh tambahkan sedikit garam atau tidak
perlu kerana ikan sudah digaul bersama garam.
8. Masukkan ikan yang sudah siap digoreng dan
gaul sebati
9. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment