IKAN MASAK KICAP

BAHAN-BAHAN
1.  2 Biji Bawang Besar Dihiris
2.  3 Ulas Bawang Putih Dihiris
3.  2 Batang Lada besar Dihiris
4.  3 Batang Lada cili dihiris (Jika suka Pedas)
5.  1 sudu Serbuk Halia Mak Siti
6.  2 sudu Serbuk kunyit Mak Siti
7.  Garam
8.  3 sudu Rempah Kicap Mak Siti yang telah dibancuh
9.  ikan (jenis ikan ikut cita rasa anda)
10.Asam Jawa/ Asam Keping Jenama Mak Siti
CARA MEMASAK
1. Bersihkan ikan. Kemudian taburkan serbuk kunyit Mak Siti dan sedikit garam.
2, Goreng sehingga kekuningan
3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, lada besar dan lada cili.
4. Kemudian taburkan 1 sudu serbuk halia dan gaul sehingga sebati
5. Bancuh Rempah Kicap Mak Siti Bersama Air dan masukkan kedalam kuali tadi.
6. Masukan sedikit air asam jawa / asam keping ke dalam masakan untuk lebih sedap dan rasa.
7. Boleh tambahkan sedikit garam atau tidak perlu kerana ikan sudah digaul bersama garam.
8. Masukkan ikan yang sudah siap digoreng dan gaul sebati
9. Sedia untuk dihidangkan.

Share:

No comments:

Post a Comment

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.