BAHAN BAHAN
1. 2 ekor ayam
2. 1 kg bawang merah - hiris
3. 3 labu bawang putih - hiris
4. 4 inci halia - hiris
5. 4 inci lengkuas - tumbuk
6. 2 inci kunyit hidup - tumbuk
7. 4 batang serai - titik
8. 4 senduk cili kisar Mak Siti
8. Kayu manis, buah pelaga, bunga lawang (Mak siti)
9. Rempah Rendang Mak siti
10. 4 kg santan
11. Asam jawa
12. Garam
13. Gula
14. Daun kunyit
15. Sedikit kerisik Mak siti
CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak dan
tumis rempah penumis bersama bahan hiris serta serai sehingga wangi.
2. Kemudian
masukkan cili kisar, rempah rendang mak siti dan kunyit serta lengkuas yang
ditumbuk. Tumis sehingga cili benar benar garing.
3. Masukkan ayam dan gaul
rata sehingga ayam kecut. Masukkan sedikit santan cair untuk ayam masak dan masak
dengan api perlahan sahaja.
4. Akhir sekali, masukkan
kerisik, garam, gula dan Air Asam Jawa secukup rasa. Masak sehingga kuah kering
dan pecah minyak. Untuk lebih menarik, boleh taburkan daun kunyit yang dihiris
halus sebelum ditutup api.
No comments:
Post a Comment