RENDANG AYAM

BAHAN BAHAN
1.  2 ekor ayam
2.  1 kg bawang merah - hiris
3.  3 labu bawang putih - hiris
4.  4 inci halia - hiris
5.  4 inci lengkuas - tumbuk
6.  2 inci kunyit hidup - tumbuk
7.  4 batang serai - titik
8.  4 senduk cili kisar Mak Siti
8.  Kayu manis, buah pelaga, bunga lawang (Mak siti)
9.  Rempah Rendang Mak siti
10. 4 kg santan 
11. Asam jawa
12. Garam 
13. Gula
14. Daun kunyit
15. Sedikit kerisik Mak siti 
CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan hiris serta serai sehingga wangi. 
2. Kemudian masukkan cili kisar, rempah rendang mak siti dan kunyit serta lengkuas yang ditumbuk. Tumis sehingga cili benar benar garing.
3. Masukkan ayam dan gaul rata sehingga ayam kecut. Masukkan sedikit santan cair untuk ayam masak dan masak dengan api perlahan sahaja. 
4. Akhir sekali, masukkan kerisik, garam, gula dan Air Asam Jawa secukup rasa. Masak sehingga kuah kering dan pecah minyak. Untuk lebih menarik, boleh taburkan daun kunyit yang dihiris halus sebelum ditutup api.
Share:

No comments:

Post a Comment

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.