SAMBAL PETAI

BAHAN-BAHAN
1.  Ikan Bilis
2.  2 biji Bawang Besar ditumbuk/dihiris
3.  3 ulas Bawang Putih ditumbuk/dihiris
4.  5 sudu besar Lada Kisar Mak Siti
5.  Petai (kulit dikikis, kuantiti ikut kesukaan anda)
6.  Garam
7.  Serbuk perasa
8.  Asam Keping jenama Mak Siti
CARA MEMASAK
1.  Panaskan minyak dan goreng petai sehingga kuning.
2.  Angkat dan toskan petai.
3.  Selepas itu, gorengkan Ikan bilis menggunakan minyak yang sama..
4.  Kemudian, setelah ikan bilis agak garing, masukkan bawang besar, bawang putih ke dalam ikan bilis yang digoreng tadi.
5.  Kemudian Masukkan Cili Kisar Mak Siti Kedalam kuali
6.  Selepas itu Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa.
7.  Apabila sudah pecah minyak, masukkan petai yang telah digoreng dan gaul sebati
8.  Selepas itu masukkan asam keping kedalam masakan untuk menambah rasa.
9.  Angkat dan sedia untuk dihidang.

Share:

No comments:

Post a Comment

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.