BAHAN – BAHAN
1. Rempah Soto Mak Siti
2. Sup Bunjut Mak Siti
3. Daun Sup
4. 2 biji Bawang Besar ditumbuk
5. 4 ulas bawang putih ditumbuk
6. Rempah 4 sekawan Mak Siti
7. 5 biji cili padi ditumbuk kasar
8. Garam secukup rasa
9. Serbuk perasa
10.Serbuk Halia Mak Siti
11.Ayam
CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak dan masukkan rempah 4 sekawan didalam kuali.
2. Kemudian, tumiskan bawang besar, bawang putih, dan serbuk halia.
3. Tumis beberapa minit dan masukkan serbuk soto yang telah dibancuh.
4. Tumis sehingga pecah minyak dan masukkan air kedalam tumisan tadi
5. Selepas itu, masukkan sup bunjut, garam dan serbuk perasa ke dalam kuah sup.
6. Akhir sekali masukkan ayam dan biarkan meddidih.
7. Hidangkan bersama mee, kacang tanah, tauge, soon goreng, bawang goreng,daun sup, ayam carik, sambal kicap dan begerdil.
2. Kemudian, tumiskan bawang besar, bawang putih, dan serbuk halia.
3. Tumis beberapa minit dan masukkan serbuk soto yang telah dibancuh.
4. Tumis sehingga pecah minyak dan masukkan air kedalam tumisan tadi
5. Selepas itu, masukkan sup bunjut, garam dan serbuk perasa ke dalam kuah sup.
6. Akhir sekali masukkan ayam dan biarkan meddidih.
7. Hidangkan bersama mee, kacang tanah, tauge, soon goreng, bawang goreng,daun sup, ayam carik, sambal kicap dan begerdil.
No comments:
Post a Comment