IKAN MASAK KARI KERING

BAHAN-BAHAN
1.  Ikan (jenis ikan ikut citarasa)
2.  Rempah 4 sekawan Mak Siti
3.  1 paket pek 25gm Rempah kari ikan Mak Siti dibancuh
4.  4 sudu serbuk cili Mak Siti dibancuh
5.  2 Biji bawang besar ditumbuk/dihiris
6.  3 biji bawang putih ditumbuk/dihiris
7.  2 sudu serbuk halia Mak Siti
8.  Serbuk kunyit Mak Siti
9.  Garam
10. Serbuk Perasa secukup rasa
11. 2 biji kentang
CARA MEMASAK
1. Gorengkan ikan bersama kunyit dan sedikit garam. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan rempah 4 sekawan.
3. Kemudian masukkan bawang besar, bawang putih, serbuk halia, serbuk cili dan gaulkan sebati.
4. Setelah itu, masukkan pula serbuk kari yang sudah dibancuh dan tumis sehingga sebati.
5. Selepas pecah minyak, masukkan sedikit air, garam, serbuk perasa dan kentang biarkan kentang empuk (kentang boleh digoreng dahulu)
6. Kemudian, setelah kering masukkan ikan yang telah digoreng. Gaul sebati.
7. Sedia untuk dihidangkan.

Share:

No comments:

Post a Comment

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.