BAHAN-BAHAN
1. Ikan (jenis ikan
ikut citarasa)
2. Rempah 4 sekawan
Mak Siti
3. 1 paket pek 25gm
Rempah kari ikan Mak Siti dibancuh
4. 4 sudu serbuk
cili Mak Siti dibancuh
5. 2 Biji bawang
besar ditumbuk/dihiris
6. 3 biji bawang
putih ditumbuk/dihiris
7. 2 sudu serbuk
halia Mak Siti
8. Serbuk kunyit
Mak Siti
9. Garam
10. Serbuk Perasa
secukup rasa
11. 2 biji kentang
CARA MEMASAK
1. Gorengkan ikan
bersama kunyit dan sedikit garam. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit
minyak dan tumiskan rempah 4 sekawan.
3. Kemudian masukkan
bawang besar, bawang putih, serbuk halia, serbuk cili dan gaulkan sebati.
4. Setelah itu,
masukkan pula serbuk kari yang sudah dibancuh dan tumis sehingga sebati.
5. Selepas pecah
minyak, masukkan sedikit air, garam, serbuk perasa dan kentang biarkan kentang empuk (kentang boleh
digoreng dahulu)
6. Kemudian, setelah
kering masukkan ikan yang telah digoreng. Gaul sebati.
7. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment