SOTONG GORENG KUNYIT

BAHAN-BAHAN
1.  3 ekor sotong - sederhana besar
2.  1 biji bawang besar - dipotong nipis membulat
3.  2 biji bawang putih - dihiris nipis
4.  10 biji cili padi - diketuk
5.  1 sudu teh garam
6.  4 sudu teh serbuk kunyit Mak Siti
7.  1 sudu besar kicap lemak manis 
8.  1 sudu besar sos tiram
9.  1 sudu teh Serbuk lada hitam Mak Siti
10. Sedikit air
CARA MEMASAK
1. Bersihkan sotong, buangkan dakwat serta mulut & matanya, kemudian potong kecil2 membulat, bersih & toskan.
2. Kemudian, gaulkan sotong bersama garam, kunyit, dan biarkan sebentar
3. Panaskan minyak dalam kuali kemudian masukan sotong yang telah diperapkan tadi, kacaukan sebentar.
4. Masukkan pula bawang besar, bawang putih, cili padi, gaul sebati dengan sotong sehingga layu sedikit.
5. Kemudian masukkan sos tiram dan serbuk lada hitam, kacau sehingga sebati.
6. Tambahkan sedikit air & masukkan juga kicap lemak manis.
7. Kacau dan biarkan mendidih sebentar sehingga kuahnya agak pekat.
8. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi.

Share:

No comments:

Post a Comment

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.