KARI KEPALA IKAN TANPA SANTAN

BAHAN-BAHAN
1.  Kepala ikan (ikut pilihan anda)
2.  Bendi
3.  3 biji bawang merah dihiris
4.  2 ulas bawang putih dihiris
5.  1 sudu serbuk halia Mak Siti
6.  1 tangkai Daun Kari
7.  Tomato belah 4
8.  3 sudu serbuk kari ikan Mak Siti – dibancuh
9.  Garam
10.Air Asam Jawa
11.Halba campur Mak Siti
12.Serbuk perasa
CARA MEMASAK 
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, daun kari serta halba campur hingga wangi.
2. Kemudian masukkan bancuhan rempah kari ikan dan tumis lagi hingga pecah minyak.
3. Kemudian masukkan air secukupnya. Kacau dan biarkan ia mendidih.
4. Kemudian masukkan ikan dan bendi.
5. Tambahkan garam dan serbuk perasa.
6. Akhir sekali barulah masukkan air asam jawa dan tomato.
7. Angkat dan hidangkan panas-panas bersama nasi putih dan sambal belacan.

Share:

No comments:

Post a Comment

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.