NASI BERIANI REMPAH MAK SITI

BAHAN-BAHAN
1.  5 ulas bawang merah (mayang halus)
2.  4 cawan air rebusan ayam atau boleh guna air biasa
3.  4 cawan beras basmati (cuci bersih dan rendam lebih kurang 20 minit)
4.  3 helai daun pandan simpul (untuk wangi)
5.  2 paket Rempah Beriani Mak Siti (jadikan pes)
6.  1 kiub ayam
7.  minyak masak atau mentega
8.  rempah tumis 4 sekawan Mak Siti (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, pelaga)
9.  gajus, daun ketumbar, daun pudina, dan kismis (hiasan)
10. 1/2 cawan susu cair
11. 1/2 ekor ayam (potong sesuai selera)
CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis rempah 4 sekawan dan bawang merah shingga garing dan sehingga naik bau. Kemudia masukkan paket Rempah Beriyani Mak Siti dan tumis sehingga pecah minyak.
2. kemudian masukan ayam ke dalam tumisan dan gaul sehingga ayam separuh masak. selepas tu masukan beras dan kacau sebati hingga beras separuh masak.
3. Masukan susu cair, kiub ayam, daun pandan, gajus, kismis, dan air. sisakan kismis dan gajus untuk hiasan
4. kacau sekali-kali dan biarkan nasi hingga kering dan bila nasi dah kering kecilkan api, tunggu sampai nasi masak.
5. Akhir sekali, bila nasi dah masak gembur masukkan daun pudina dan taburkan ketumbar, gajus, dan kismis sebagai hiasan.

Share:

No comments:

Post a Comment

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.