BAHAN-BAHAN
1. 5 ulas bawang merah
(mayang halus)
2. 4 cawan air rebusan
ayam atau boleh guna air biasa
3. 4 cawan beras
basmati (cuci bersih dan rendam lebih kurang 20 minit)
4. 3 helai daun pandan
simpul (untuk wangi)
5. 2 paket Rempah
Beriani Mak Siti (jadikan pes)
6. 1 kiub ayam
7. minyak masak atau
mentega
8. rempah tumis 4
sekawan Mak Siti (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, pelaga)
9. gajus, daun
ketumbar, daun pudina, dan kismis (hiasan)
10. 1/2 cawan susu cair
11. 1/2 ekor ayam
(potong sesuai selera)
CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis rempah 4 sekawan dan bawang merah
shingga garing dan sehingga naik bau. Kemudia masukkan paket Rempah Beriyani
Mak Siti dan tumis sehingga pecah minyak.
2. kemudian masukan ayam ke dalam tumisan dan gaul sehingga ayam
separuh masak. selepas tu masukan beras dan kacau sebati hingga beras separuh
masak.
3. Masukan susu cair, kiub ayam, daun pandan, gajus, kismis, dan air.
sisakan kismis dan gajus untuk hiasan
4. kacau sekali-kali dan biarkan nasi hingga kering dan bila nasi dah
kering kecilkan api, tunggu sampai nasi masak.
5. Akhir sekali, bila nasi dah masak gembur masukkan daun pudina dan
taburkan ketumbar, gajus, dan kismis sebagai hiasan.
No comments:
Post a Comment