BAHAN-BAHAN
1. 1 ekor ayam (Dipotong 14 bahagian)
2. santan daripada sebiji kelapa
3. 1 pek 25gm rempah kurma Mak Siti (dijadikan
pes)
4. 5 ulas bawang merah ditumbuk
5. 2 ulas bawang putih ditumbuk
6. 3 sudu Serbuk Halia Mak Siti
7. Rempah 4 sekawan Mak Siti
8. 3 biji kentang dibelah kecil
9. 1 biji tomato dibelah empat
10. 4 biji cili merah dibelah
11. 4 biji cili hijau dibelah
12. Garam
CARA MEMASAK
1.Tumis rempah 4 sekawan. Kemudian
apabila sudah naik bau masukkan pula bawang merah, bawang putih, serbuk halia
dan cili. Tumis sehingga bawang menjadi layu.
2. Setelah itu, masukkan rempah kurma.
Gaul sehingga sebati.
3. Masukkan santan dan kentang.Biarkan
beberap minit untuk kentang masak.
4. Kemudian, masukkan ayam dan gaul
sebati.Apabila kentang sudah agak masak, masukkan pula tomato.
5. Tambahkan santan jika mahukan kuah
lebih dan masukkan juga garam.
6. Biarkan mendidih seketika.
7. Sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment