1. Ikan (Kerisi, Kembung, Caru, Merah) - Ikut Cita rasa anda
2. 2 sudu Cili Kisar
3. 3 sudu Serbuk Cili Mak Siti
4. 2 biji Bawang Merah dihiris/ditumbuk
5. 4 ulas Bawang Putih dihiris/ditumbuk
6. 5 batang cili padi dipotong
7. Serbuk kunyit Mak Siti
8. 1 biji Limau purut
9. Garam
10.Serbuk Perasa
CARA MEMASAK
1. Gorengkan ikan yang telah digaul bersama serbuk kunyit Mak Siti dan garam. Goreng sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan cili padi.
3. Kemudian masukkan cili kisar dan serbuk lada Mak Siti.
4. Masukkan pula garam dan serbuk perasa. Tumis sehingga pecah minyak.
5. Tuangkan sambal diatas ikan yang telah siap digoreng.
6. Kemudian perahkan limau di atas ikan. (untuk lebih menarik taburkan serbuk Limau Purut Mak Siti)
7. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment